Hormonhälsa och egenvård är dina bästa vänner under klimakteriet. Här är 7 guldtips för din kvinnohälsa!

Östrogen och progesteron är det vi tänker mest på när det gäller klimakteriet. Men könshormonerna är bara en liten del av en mycket mer omfattande hormonell balans som påverkar kvinnohälsan och välmåendet.

Här är några guldtips för din hormonhälsa som kan hjälpa till att reducera klimakteriebesvär:

  1. Stressa ned. Att prioritera stresshanteringen och att sänka stresshormonerna är viktigare än någonsin nu. Höga nivåer av stresshormoner påverkar både könshormonerna och må-bra hormonerna negativt och stress är inte bara fysisk utan kan även vara mental och känslomässig. När “fly eller fäkta” responsen triggas hämmas andra hormoner som är viktiga för hormonell balans och kvinnohälsa. Kanske prova en Stress Detox kurs?

  2. God sömn är A och O så försök upprätthålla goda sömnrutiner. Gå & lägg dig vid samma tid varje kväll. Börja förbereda för god sömn genom att välja bort alla skärmar åtminstone en timme före du går och lägger dig.

  3. Återhämtning under längre perioder främjar god hormonhälsa och lösgör stress och spänningar i vävnader såväl som i sinnet. Yoga och framförallt yinyoga eller restorative yoga är fantastiska för just återhämtning. Lägg åtminstone en timmes tid till denna typen av träning.

  4. Stöd levern och mag- och tarmhälsan. Hormonell balans handlar inte bara om att främja ökad produktion av hormoner. Det är lika problematiskt att ha väldigt höga nivåer (t ex vid östrogen-dominans). Levern metaboliserar förbrukade hormoner och de ska sedan passera tarmen för eliminering. Om levern är överbelastad och/eller du är förstoppad i tarmen kan du inte göra dig av med dem. Kostfiber, korsblommiga grönsaker, grönt te och alger är bra att inkludera i kosten och hjälper elimineringen.

  5. Härliga skratt samt socialt umgänge med goda vänner hjälper till att balansera stresshormonerna genom ökad produktion av må-bra hormoner. Så planera in tid med väninnor och dela gärna erfarenheter om olika aspekter av kvinnohälsa. Vi kan lära oss mycket genom att lyssna på varandra.

  6. Vistas ute i solen så mycket du kan - speciellt under vinterhalvåret. Det är inte bara för D-vitaminhalterna utan även för att det främjar må-bra hormoner - såsom serotonin som i sin tur är förstadie till “sömn-hormonet” melatonin.

  7. Prioritera egentid. Boka in en massage eller kroppsbehandling. Eller gör en skön egenmassage med olja innan du hoppar in i duschen. Åk på SPA en dag. Gå på regelbundna yinyogapass. Det finns många sätt att ta hand om sig själv. Gör det till din högsta prioritet & dina hormoner kommer älska dig.


Läs mer om klimakteriet & hormonhälsa:

Klimakteriets olika faser

Förklimakteriet - 10 tecken

Gå en kurs eller utbildning i hormonhälsa:

Hormon Yin Yoga Certifierad

Happy Hormones - Klimakteriet

Följ Victoria & Yinportalen på Instagram:

Victoria Åkerström

Victoria Åkerström (E-RYT, BWT & RPYT) är yogalärare och utbildare inom yinyoga terapi, energimedicin, terapeutisk yoga och hormon yinyoga.

https://www.yinportalen.com
Previous
Previous

Bättre Sömn - i Klimakteriet

Next
Next

Förklimakteriet - 10 tecken på perimenopausen.